Tarih, insanlığın ve yaşamın keşfi için oldukça önemlidir. Bunun için birçok arkeolojik çalışmalar yapılır. Ancak yazıtlardaki eksik parçalar tarihi keşfetmeye engel olur.
Teknolojinin gelişmesi, birçok önemli gelişmeye yardımcı olmuştur. Bu gelişmelerden biri de günümüzde gerçekleşti. Arkeoloji yapay zekaları sayesinde tarihin bilinmeyenleri ortaya çıkacak.
Yazıtlardaki eksik parçalarla birlikte yazıtların kaç yılında yapıldığı ve nereden geldiğiyle ilgili bilgilere ulaşılabilecek. Yazıtların betonlarla, taşlarla ya da topraklarla örtülü olması da engel değil. Yapay zekalarla kısa sürede yazıtlar hakkında bilgi sahibi olunabilecek.
Ancak birçok yazıt, yıprandığı için okunmayacak durumda. Bu durumda engel taşımıyor. Belli kurallarla yazıta zarar verilmeden inceleme yapılabilecek.
Geliştirilen Yapay Zekalar İle Tarihin Tozlu Sayfaları Yeniden Açılacak
Yazıtlar, tarihle birlikte ilginç bilgiler öğrenmek için de önemli bir araçtır. İçinde yararlı ve hüzünlü bilgiler bulunur. Yaşadıklarını tahtalara, taşlara ve mermerlere kazarlar. Bu sayede nesillerine bilgi vermeyi amaçlarlar. Ancak doğa olayları, siyasi ve sosyal düzenlemeler, bu yazıtların zarar görmesine neden olur. Kırılan yazıtlar, okunamayacak durumu gelir.
Asırlarca yaşanan bu olaylar, yapay zeka ile ortadan kalkıyor. Yeni geliştirilen cihaz ile tüm yazıtlar okunabilecek. Bu gelişmeyi öğrenen arkeologlar, çalışmalara hemen başladı. Gizemli yazıtlar tekrar ziyaret ediliyor.
Öğrenilecek Bilgiler Tarihi Değiştirecek
Yazıtların zarar görmesinden dolayı birçoğu müzelere götürülemeyecek durumda. Çoğu okunamıyor, hatta dokunmak bile büyük tehlike. Bu yüzden tarihin gizemi tam olarak çözülemiyor. Bilim insanları, yaptığı çalışmaları tarihe yönlendirmeye karar verdi ve yeni bir cihaz keşfetti
Arkeolog yapay zeka, her türlü yazıtı inceleyebiliyor. Tarihi eserlere zarar vermemek için de birçok yöntem kullanabiliyor. İncelemek için yazıtlara dokunması gerekmiyor. Uzaktan sinyallerle eserler hakkında gerekli bilgilere sahip olabiliyor.
Çalışmalara ilk müzelere taşınan yazıtlardan başlanacak. Müzelerdeki yazıtlar bittikten sonra arkeologlar sahada hız kesmeden çalışmalarına devam edecek. Uzmanlara göre bu cihaz sayesinde çözülmeyecek sır kalmayacak.
İnsanlığın tarihi daha doğru öğrenilmiş olacak. Öğrenilecek bilgilerin hem tarihi hem de yaşamı etkileyeceği düşünülüyor. Çoğu kaynak güncellenecek. Hatta ülkelerin tutumunu bile etkileyebilir.
494 toplam, 1 bugün