Teknolojinin gelişmesi ve internet kullanımının artmasıyla dolandırıcılık yöntemleri ciddi oranda arttı. Sahte bilgiler, fark edilemeyecek dereceye geldi. Bu da güvenleri daha da azalttı. Ancak şüpheli bilgilerin öğrenilebileceği araçlar ile yüksek güvenlik sağlanabilir.
Araştırmalar, sosyal medyada paylaşılan çoğu bilginin sahte olduğunu gösterdi. İş dünyasında özel hayata kadar birçok bilgi kurgudan ibaret. Amaç ise takipçi ve beğeni sayısını arttırarak fenomen olmak. Hatta bu yolla para kazanmak. Neden ne olursa olsun, birilerini kandırmak dolandırıcılığa giriyor. Bu yüzden birçok kişi mağdur oldu.
Mağduriyet sadece maddi açıdan değil. Hayranlık derecesinde olan birçok kullanıcı, sağlığından da oldu. Örneğin; Ukrayna ve Rusya Savaşı ile ilgili birçok asılsız fotoğraf paylaşıldı. Bunlar, dünya çapında gerilmelere neden oldu.
Şüpheli bilgilerin doğruluğunu gösteren araçlar, kriz ve felaketleri en aza indirmeyi amaçlıyor. Bu yüzden tam bir kurtarıcı görevi görüyor.
Şüpheli Bilgiler Nasıl Anlaşılır?
Şüpheli bilgilerin öğrenilebileceği araçlar, bilgilerin doğruluğunu gösterir. Bu araçlar;
- Google Haritalar
- Audacity
- Teyit.org
- Marine Vessel Traffic
- YouTube DataViewer
- FlightRadar24
- Plates Mania
- Plane Flight Tracker
- Google Çeviri
- Tersine Görsel Arama
- Google Fact-Check Tools
- MetaData2Go platformlarıdır.
Araçlar, güvenli olduğu için rahatlıkla kullanılabilir.
Şüpheli Bilgilerin Öğrenilebileceği Araçlar Nasıl Kullanılır?
Şüphelerin teyit edilebileceği araçlar, kullanım açısından kolaydır. Google Haritalar, görsellerin konumunu bulmak için kullanılır. Harita uygulaması sayesinde birçok cihazda erişim sağlanabilir. Audacity, seslerin ayrımını sağlar. Görüntülerden ses kontrolleri yapılabilir.
Teyit.org, işlemlerin nasıl yapılacağını anlatır. Örneğin, haritalar nasıl okunur, diye yazıldığında detaylı anlatımlar yapar.
YouTube DataViewer, videoların tarihini gösterir. Böylelikle hareketli görüntülerin eski olup olmadığı anlaşılır.
Plane Flight Tracker, askeri uçaklarla ilgili bir araçtır. Rotalar hakkında yapılan iddiaları araştırmaya yarar.
FlightRadar24, sivil uçakların saatini ve rotalarını gösterir. Buradan kolaylıkla sivil uçaklar takip edilebilir.
Plates Mania, araç plakalarının doğrulama sistemidir. Günümüzde sıklıkla kullanılır.
Marine Vessel Traffic, askeri gemilerin rotalarını gösterip incelenmesini sağlar.
Google Fact-Check Tools, araştırma yapılan konu ya da kişi hakkında paylaşılan tüm bilgileri göstererek karşılaştırma yaptırır.
MetaData2Go, görüntülerin data bilgilerine ulaşmayı sağlar. Fotoğrafların hangi makineyle çekildiğinden tarihine kadar birçok detaylı bilgiyi gösterir.
Tersine görsel arama yönteminde sadece Google değil diğer platformlardaki görüntüleri de bir araya getirir. Böylelikle görsellerin gerçek kaynağı bulunur.
Google Çeviri, yabancı dildeki haber ve bilgilerin çevrilmesini sağlar.
644 toplam, 2 bugün